A-Plast – Legyen hagyomány az adomány

Az egészség óriási ajándék! Azonban sajnos nem mindenki életében van jelen, nem mindenki számára természetes. Az egészségért vívott küzdelmet pedig gyermekek is vívják. Szerencsére létezik egy orvoscsapat, amely világszínvonalon végzi a daganatos gyermekek csontvelő-átültetését Budapesten. Ők a Gyermekgyógyítók, akik mindent megtesznek azért, hogy megteremtsék a mielőbbi gyógyulás lehetőségét. Az A-Plast Kft. pedig a Gyermek-gyógyítók munkájának támogatását tűzte ki célul, hogy még több gyermek kapjon esélyt a felépülésre.

2019. december 13-án 1 000 000 Ft pénzadományt adtunk át a Gyermekgyógyítók Alapítványnak, és meghívásuknak eleget téve meg is látogattuk őket. 

A daganatos gyerekek kezelése az ország nyolc kezelési centrumának egyesítésével immáron egy jól szervezett rendszeren keresztül történik. Ez a hálózat 1971 óta kezeli a daganatos gyermekeket. Dr. Kriván Gergely a Szent László Kórház gyermekhematológiai és őssejt-transzplantációs osztályának osztályvezető főorvosa, valamint a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke az alábbiakat mondta el:

«Magyarországon addig a leukémiás gyerekek közül alig gyógyult meg valaki, a túlélési arány 10-20%-os volt.  Ma például az akut limfoid leukémiában a betegek közel 85%-a meggyógyul. A gyerekdaganatok kezelése sok tekintetben a felnőtteké előtt jár. Amikor egy gyermek eljut az ország nyolc kezelési centrumának egyikébe, a kis betegeket egységes terápiás elvek szerint kezelik. A jó eredmények nem egy-egy gyógyszer segítségével érhetők el, hanem számos gyógyszer megfelelően adagolt kombinációjának köszönhetők. Megpróbáljuk tehát a lehetőségekhez képest minél inkább személyre szabni a kezeléseket a hazai és nemzetközi tapasztalatok figyelembevételével»

Mindemellett gyűjtik a betegek DNS-ét is abból a célból, hogy a genetikai háttér alapján tovább finomítsák majd a kezeléseket. Továbbá minden lehetséges eszközzel azon is dolgoznak, elősegítsék a hatékonyabb csapatmunkát, ezért korszerű, digitális kórlapokat fejlesztettek ki.  
Mindez rengeteg pénzbe kerül, ezért a Hálózat folyamatosan gyűjti a támogatásokat, hogy a Gyermekgyógyítókat a mindennapi munkavégzésükben segítsék. Ez egyrészt jelenti a gyógyításhoz szükséges eszközök beszerzését, a szakemberek folyamatos képzésének biztosítását, valamint a külföldön már bizonyított, legkorszerűbb kezelési elvek hazai meghonosítását.

A Magyar Gyermekonkológiai Hálózatot azért hozták létre, mert így a rendszerszintű problémákat megkerülve, közvetlenül azoknak a munkája támogatható, akik a daganatos gyermekek gyógyításában részt vesznek.

A mi támogatásunk is ebben fog segíteni nekik, hiszen ezzel az összeggel egy újabb vizsgálati módszert tudnak bevezetni a következő évben, mellyel – jó eséllyel – a gyermekek közül több és hamarabb fog tudni meggyógyulni.