GY.I.K.

Üregkamrás polikarbonát

Ha a hó súlya alatt behajlik a polikarbonát, az normális jelenség?

Igen, mivel a polikarbonát rendkívül rugalmas anyag. A terhelés megszűnése után a lemez visszanyeri az eredeti alakját. Ha esztétikailag zavarónak találja az ideiglenes behajlást, akkor javasolt már a szerkezet megépítésekor betenni keresztirányú merevítőket vagy további alátámasztásokat.

Miért nem javasolt a polikarbonát alsó élére a polikarbonát U-profil?

A cellák belsejében keletkező páralecsapódás a gravitációnak köszönhetően alul fog távozni (a páraáteresztő szalagon keresztül). Csak az alumínium vízorros profiljaink rendelkeznek megfelelő vízkivezető "fészekkel".

Azt hallottam, hogy az üregkamrás polikarbonát recseg, pattog. Igaz ez?

Rosszul kivitelezett tetőknél valóban előfordulhat. Oka az alátét profilgumi, valamint a dilatációs hézagok hiánya, esetleg a rögzítő csavarok túlhúzása. Körültekintő kivitelezés esetén nem pattog/recseg a polikarbonát.

Szükséges keresztirányú alátámasztás?

Olyan helyeken, ahol fokozottan nagy hó és szélterhelésre lehet számítani, vagy ahol nem valósítható meg a minimális (legalább 9 %-os) lejtés, ott mindenféleképpen javasolt!

A víztiszta lemezek alatt tényleg nagyon meleg van?

Valóban, a víztiszta, színezetlen lemez alatt tud legjobban érvényesülni az üvegházhatás. Olyan helyekre, ahová hosszú ideig odasüt a nap (főként déli és délutáni órákban), mindenképp javasolt a solar control lemez alkalmazása.

Kivitelezési hiba miatt van víz (pára) a cellákban?

Utalhat kivitelezési hibákra is (pl. végzáró szalagok hiánya, nem megfelelő végzáró profil, hiányos tömítések, stb.), de szakszerűen kivitelezett fedéseknél is normális jelenség. Utóbbi esetben azonban főként a reggeli és esti órákban jelenik meg, általában csak a cellák alsó végeinél és nap közben eltávozik.

Minden alátámasztásra kell tenni alátét gumit?

Minden olyan alátámasztásra (lejtés és keresztirányú), ahol a polikarbonát lemez KÖZVETLENÜL találkozik az alátámasztással, javasoljuk az alátét gumi felszerelését. Ez alól kivételt képeznek azok az alátámasztások, amelyekre polikarbonát H-profil kerül.

Miért nyomjuk és ne fűzzük a tömítő profilgumit az alumínium leszorítóba?

Mert a befűzés során megnyúlhat a tömítőgumi, ami később ha visszaugrik, akkor tömítési problémát okozhat. Bár körülményesebb benyomkodni a gumit, mégis biztosabb eredményt érhetünk el így és elkerülhetjük a későbbi bosszúságokat.

Melyik irányba hajlíthatom a lemezt?

Csak úgy szabad hajlítani a lemezt, hogy a hajlítás íve párhuzamos legyen a cellafutás irányával. Ellenkező esetben a cella megrogyhat, valamint az UV-védelme sérülhet és ez a mechanikai szilárdságát nagymértékben csökkentheti.

Miért nem szabad a lejtésirányra merőlegesen rakni a polikarbonátot?

A cellákon belüli és a cellákon kívüli hőmérséklet különbség főként a reggeli és esti órákban jelentkezik. Ennek következményeként pára csapódik le a cellákon belül, ami kondenzvízként a gravitáció irányába távozik. Ha a cellák nem a lejtés irányában futnak, akkor a kondenzvizet a gravitáció nem tudja kivezetni, ami a kamrák állandó párásodásához, akár bealgásodásához vezethet.

Biztos, hogy elég a 1050 mm-es alátámasztási távolság?

Igen, az X-struktúrájú lemezeink normál időjárási körülmények és szélviszonyok között jól bírják ezt a tengelytávot.

Honnan tudhatom, hogy melyik oldala UV álló a lemeznek?

Az X6 struktúrájú 10 és16 mm-es lemezeink mindkét oldalon UV-védettek (jelzés a védőfólián: both side UV protection). Egyéb vastagságoknál és a 10 mm Box valamint Easybox lemezek esetében az az UV-védett oldal, amelyik oldalon nyomtatva van a védőfólia (jelzés a védőfólián: one side UV protection, this side out)

Megrendelés

Hogyan tudom megrendelni a kívánt anyagot?

Rendelését leadhatja személyesen (vidéki értékesítési irodáinkban vagy központi irodánkban) vagy e-mailen. Rendelés előtt célszerű árajánlatot kérnie, ahol a rendelés előtt lehetőség van az igények "finomhangolására". A kapcsolatfelvételnél és az ajánlatkérésnél történő egyeztetéseknél ugyanis gyakran kiderül, hogy kisebb egységet is elég a vevőnek megrendelnie, mint amennyit eredetileg szeretett volna.

Milyen adatokra van szükség a megrendelés leadásához?

A rendelésnél a számlázási névre/címre van szükség, amennyiben pedig kiszállítást is kér, akkor a kiszállítás pontos címére és az átvevő személy nevére, telefonszámára is szükség van.

Hogyan kaphatom meg a megrendelt terméket?

Megrendelésének átvételére számos opció van:
- A nagytarcsai központi iroda épületében
- Az Önhöz legközelebbi vidéki irodánkban (időpont egyeztetés szükséges)
- Amennyiben az áru jellege és méretei megengedik, akkor futárral is kérhet szállítást
- Saját gépjárműveinkkel is végzünk körfuvaros kiszállítást, így akár ezt az opciót is választhatja
Fontos, hogy a kívánt átvételi módot és helyet már a rendeléskor szükséges megadni.